A BME Környezetgazdaságtan Tanszék adjunktusa, Buzási Attila a szekszárdi borvidék klímaváltozással szembeni sérülékenységéről és az alkalmazható adaptációs beavatkozások fenntarthatósági szempontú elemzéséről szóló tanulmánya jelent meg a Climate (https://www.mdpi.com/journal/climate) folyóiratban. A "Climate Vulnerability and Adaptation Challenges in Szekszárd Wine Region, Hungary" c. tanulmányban megjelenik a borvidék átlagon felüli kitettsége, mely az elmúlt 40 év hőmérsékleti és csapadékmennyiség anomáliáinak feltárása, valamint az ún. Pálfai-féle aszályossági index területi elemzéséből állt össze. Ez alapján megállapítható, hogy a szekszárdi borvidéken az országos átlagnál is hektikusabb hőmérsékleti és csapadékmennyiségi viszonyokkal kellett szembenézni, melyet súlyosbít a következő évtizedekre előre jelezhető intenzív aszályosodás is. A terület kitettségén kívül a tanulmány kitért a legnagyobb területen megjelenő fehér- és kékszőlő fajták klímaváltozással szembeni érzékenységének elemzésére is, mely alapján világossá vált, hogy a legtöbb, jelenleg is megtalálható fajta több klimatikus tényezővel szemben is kritikus érzékenységet mutat. A cikk az alkalmazkodási lehetőségek környezeti fenntarthatósági szempontú elemzésével zárul, rámutatva arra a tényre, hogy a klímaadaptációs beavatkozások esetenként akár negatív közvetlen vagy közvetett fenntarthatósági hatással is járhatnak. A tanulmány korlátozás nélkül elérhető az alábbi linken: https://www.mdpi.com/2225-1154/9/2/25