Sikerrel zárult az „Ökocímke - környezetbarát termék” középiskolás verseny

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére és támogatásával az őszi tanévkezdéskor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke versenyt indított középiskolás diákokból álló csapatoknak „Ökocímke – környezetbarát termék” témakörben a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) szakmai és technikai támogatása mellett. A verseny célja, hogy a diákok megismerjék a környezetbarát termékeket és a környezettudatos szokásokat, valamint elsajátítsák a fenntarthatóság szemléletét. A verseny középpontjában az európai uniós ökocímke és a hazai Környezetbarát Termék Védjegy, valamint az Európai Unió Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési rendszerének (EMAS) – népszerűsítése állt.

A verseny online regisztrációval, valamint távmunkában kidolgozható és feltölthető versenyfeladatokkal indult, így annak lebonyolítását a koronavírus-járvány nem korlátozta. A kétfordulós versenyre 75 iskolai csapat jelentkezett az ország minden részéről. A versenyzők munkáját szakmai zsűri értékelte, amelynek feladata a döntőbe kerülő, legjobb csapatok kiválasztása volt. A zsűri munkájában az Agrárminisztérium, a HOI, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért, a Dandelion Kft., az IMSYS Kft. és a BME szakértő képviselői vettek részt.

A döntőre 2020. december 4-én, online platformon került sor. Az első forduló összesített pontszámai alapján a legjobb 11 csapat részben előzetesen kidolgozható, részben az online döntő során megoldott feladatokkal mérettette meg magát. A döntő vidám hangulatban folyt, a felkészült és elkötelezett csapatok színvonalas prezentációkat adtak elő és jól szerepeltek a tudáspróbán. Az eredmények az alábbiak:

 

Díj

Csapat és iskola neve

I. helyezett

ÖTEK (Ökotudatos Emberek Kommandója)

Szent László ÁMK, Baja

II. helyezett

ÖKOszatyor

Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szombathely

III. helyezett

Csattanó maszlag

Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest

Zsűri különdíj

EvoLurkók

Kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium, Kőszeg

BCSDH fenntarthatósági különdíj

Zöldfülűek

Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Szeged

APZ zöld innovációs különdíj

Zöldikék

Győri SZC Baross Gábor Közgazdasági Technikum, Győr

 

A fentieken túlmenően a versenyen a döntős részvételt elismerő oklevelet kaptak: "Szuperszinergikus integrált (n)agymenők” (Révai Miklós Gimnázium, Győr), "Moha és Páfrány” (Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium), "Ökolányok” (Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technicum, Eger), "Károlyi9.c” (KSZC Gróf Károlyi Sándor Technikum, Kecskemét, "Szuper 4-es” (ZSZC Báthory István Technikum, Zalaegerszeg) csapatai.

A verseny döntőjén helyezést elérők érdekes és értékes díjakat nyerhettek, többek között Herman Ottó Intézet Nkft., az OTP Zrt., a Pallas Athéné Könyvkiadó, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Zalazone Autóipari Zala ZONE Járműipari Tesztpálya Nkft., a WÜRTH Szereléstechnika Kft. és az R+C Würth Alapítvány, a Terrán Tetőcserépgyártó Kft., az IMSYS Kft., a Dandelion Kft, a Würth Alapítvány és további gazdasági szereplők felajánlásainak köszönhetően. A díjak között tárgyi nyeremény, könyvjutalom, szakmai rendezvényen való részvételi lehetőség és egy Magyarországon egyedülálló karbonsemleges autóipari tesztpálya látogatása is szerepel. A szervező és lebonyolító szervezetek szándéka szerint a díjak átadására (a pandémia elmúltával) személyes részvételű, szakmai nappal egybekötött díjátadón kerül sor. Gratulálunk a nyerteseknek!