Nemzetközi Think-tank Workshop a körforgásos gazdaságról a NiCE projekt keretében

Kollégáink 2024. március 5-én a nemzetközi Think-tank Workshopon mutatták be eredményeiket a tanszéki részvétellel zajló CE0100312 Interreg CENTRAL EUROPE „NiCE: From Niche to Centre – City centres as Places of Circular Lifestyles” (NiCE) projekt kapcsán.

A NiCE projekt két fő kihívásra fókuszál – a városok központi tereinek átalakítása, annak érdekében, hogy azok támogassák az ott lakók fenntartható életmódjának megvalósítását, emellett pedig a központok (új) életre keltése, a körkörösség figyelembevételével.

Az NiCE projektben 8 ország 9 partnere vesz részt: Konzorciumvezető szerepet lát el a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (Németország); ENVIROS, környezetvédelmi tanácsadó vállalkozás (Csehország); StadtLABOR, fenntartható innovációs lab (Ausztria); Scientific Research Centre Bistra Ptuj, kutatás-fejlesztési központ (Szlovénia); Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development, nemzeti hatóság (Olaszország); Research and Innovation Centre Pro- Akademia, központ (Lengyelország); Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Magyarország); Creative Industry Košice, n.o., kreatív ügynökség (Szlovákia) és Brzeg Dolny önkormányzata (Lengyelország).

A projektben a BME Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék elsődleges feladata a tudományos szakmai háttér biztosítása, az első munkacsomag (Workpackage 1) vezetése körforgásos gazdaság témában, valamint a pilot projektek előkészítésének támogatása, megvalósításuk nyomon követése és a teljesítmény értékeléséhez kapcsolódó indikátor-alapú keretrendszer kifejlesztése.

A projekt 2023. májusában indult.

A Think-tank Workshopon nyolc konzorcium-tag ország mintegy 50 meghívott delegáltja vett részt jelenléti vagy online módon, így egy egyedülálló hibrid eseményt létrehozva, amelyen kollégáink is szép számban képviselték tanszékünket. Dr. Zilahy Gyula és Dr. Szabó Mariann az első munkacsomag (Workpackage 1) szakmai koordinátoraiként személyesen voltak ott Kassán, Szlovákiában, míg Csigéné Dr. Nagypál Noémi Éva, Dr. Csuvár Ádám, Dr. Horváth György Ádám és Dr. Princz-Jakovics Tibor online, a kiscsoportos diszkussziók vezetőiként vettek részt a munkában. A magyar delegáció tagja volt Farkas Zsuzsanna osztályvezető (Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium) és Dr. Bartus Gábor kollégánk (titkár, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács) is, mindketten szakmai hozzászólásaikkal támogatták a helyszíni munkát.

A Think-tank Workshop elején Csigéné Dr. Nagypál Noémi Éva, a Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék egyetemi docense adott elő az egybegyűlteknek a NiCE projekt eddigi munkája alapján kialakult Stratégiai Keretrendszer (Strategy Framework) szakpolitikai hátteréről.

Ezt követően Prof. Dr. Zilahy Gyula egyetemi tanár, és Dorothea Palenberg okleveles moderátor, továbbá online résztvevő kollégáink lebonyolításával kiscsoportos diszkussziókra került sor, ahol a meghívott résztvevők és szakértők kifejthették a véleményüket a Stratégiai Keretrendszerről, a moderátorok által feltett kérdésekről és a körforgásos életmód városi érvényesítési lehetőségeiről.

Egy szünetet követően Dr. Szabó Mariann, a Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Tanszék egyetemi adjunktusa mutatta be a status quo értékelés és a célcsoportokra vonatkozó igényfelmérés, a fenntartható fogyasztási mintázatok vizsgálata és a körkörös vállalati modellek támogatása érdekében végzett kutatásokat a Stratégiai Keretrendszerből kiindulva. Az előadás részét képezte a konzorciumtagok által bemutatott eredményekből létrehozott SWOT-analízis ismertetése, végül egy javaslat bemutatása és megtárgyalása a projekt közös küldetésnyilatkozatára (Mission Statement) vonatkozóan.