HU   ·   EN

környezet-gazdaság-társadalom A BME Környezetgazdaságtan Tanszékének lapja

Kiemelt információk

Regionális és környezeti gazdaságtan MSc

 

Részletes tájékoztató

Kattintson a letöltéshez

Továbbtovább

Elérhetőségek

Titkárság:
BME Q épület, A szárny, A-232
telefon: +36-1 463 1941
telefax: +36-1 463 1149

 

Levélcím:
BME Környezetgazdaságtan Tanszék
Budapest
Magyar tudósok körútja 2
H-1117

 

e-mail: kornygzd@eik.bme.hu

Események

REMAP

2012 decemberében kezdődött a BME Környezetgazdaságtan Tanszék, Fenntarthatósági és Erőforrás-gazdálkodási Kompetencia Központjában az „Erőforrás-hatékonysági Tervezési Platform koncepcionális és megvalósíthatósági tanulmányának (KMT) előkészítése” című kutatás a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal megbízásából.

 

2011. év folyamán az Európai Bizottság számos kezdeményezést indított el, amelyek célja az erőforrás-hatékonyság előmozdítása az egyes ágazatokban. Ezek szerint a fenntartható és “zöld” növekedés olyan új formáinak a kialakítására van szükség, ahol a gazdasági növekedés, a nagyobb jólét és prosperálás nem jár együtt az erőforrások felhasználásának növelésével és a káros kibocsátások fokozódásával. 2011 januárjában az Európai Bizottság közzétette az “Erőforrás-hatékony Európa” című dokumentumát, amely egyike az Európa 2020 stratégia hét új kiemelt kezdeményezésének. Célja egy nagyszabású átalakítás elindítása az anyagi erőforrások felhasználásában az európai ipar minden területén – és így a gazdasági jólét függetlenítése az erőforrások felhasználásától.

 

A gazdaságpolitika, az iparstratégiák és a fejlesztéspolitika fenntartható átalakításának előmozdításához tehát új típusú eszközökre, módszerekre és meghatározott ütemterv szerinti végrehajtására van szükség. Egy ilyen hasznos kezdeményezés és eszköz az Erőforrás-hatékonysági Tervezési Platform. Megközelítésünkben jelen elsődleges célkitűzése a Platform elindításának, hazai adaptálásának előkészítése, koncepcionális és operatív terv szintű megalapozása. Munkánkban a célkitűzések megvalósíthatóságának vizsgálatára fókuszálunk. A kutatás eredményei 2013. május végén várhatók.

 

(A REMAP projekt akroním az Erőforrás-hatékonysági Tervezési Platform angol nyelvű „Resource Efficiency ManAgement Platform” elnevezésből származik.)